Wat is een Cold Storage?

Terug naar kennisbank

Een cold storage is een offline opslag voor cryptocurrency om de veiligheid van uw digitale activa te maximaliseren. Het is een van de veiligste manieren om uw cryptocurrency te bewaren, omdat de toegangssleutels (private keys) offline worden gehouden en daardoor niet kunnen worden gestolen door online aanvallers. Cold storage wordt beschouwd als een essentiële beveiligingsmaatregel in de wereld van cryptocurrencies, omdat het de digitale activa beschermt tegen online risico’s zoals hacking en diefstal.

Belangrijke inzichten over een cold storage

 • Het is een van de veiligste methoden om digitale valuta’s op te slaan
 • Het biedt een hoge mate van veiligheid tegen online diefstal, hacking en cyberaanvallen
 • Hardware wallets zoals de Ledger Nano S en Trezor zijn populaire keuzes voor cold storage van cryptocurrencies
 • Papieren wallets zijn een eenvoudige vorm van cold storage maar vereisen zorgvuldige opslag
 • Het is essentieel voor het beschermen van digitale activa tegen online risico’s in de wereld van cryptocurrencies

Wat is een Cold Storage?

Definitie van Cold Storage

Cold storage verwijst naar het offline bewaren van cryptocurrencies, weg van internettoegang, om ze te beschermen tegen online diefstal, hacking en andere vormen van cyberaanvallen. Dit wordt gezien als een van de veiligste manieren om digitale valuta’s op te slaan.

Cold Storage versus Hot Wallets

Cold storage werkt door de ‘private keys’ – de digitale codes die eigenaren gebruiken om toegang te krijgen tot hun cryptocurrency wallets – op te slaan op een manier die niet toegankelijk is via het internet, zoals op een hardware wallet of papieren wallet. In tegenstelling tot hot wallets, die online zijn verbonden, zijn cold wallets offline en bieden ze een hogere mate van beveiliging tegen online bedreigingen.

Voordelen van Cold Storage

De belangrijkste voordelen van koude opslag zijn de verhoogde beveiliging, gemoedsrust en langdurige opslag van grote hoeveelheden cryptocurrencies.

cold storage

Hoe werkt Cold Storage?

Cryptocurrencies bestaan als databases waarin voortdurend transacties worden vastgelegd. Een ‘wallet’ is software die twee sleutels bevat: een ‘private key’ en een ‘public key’. De public key wordt gebruikt om een openbaar adres te maken waar anderen cryptocurrency naar kunnen sturen. De private key wordt gebruikt om transacties te ondertekenen en cryptocurrency te verzenden.

Blockchain en Cryptocurrency Wallets

Bij een hot wallet, dat online is verbonden, wordt de private key gebruikt om transacties direct uit te voeren. Bij een cold wallet, dat offline is, wordt de transactie eerst ondertekend met de private key in het offline apparaat, en pas daarna uitgevoerd op het online apparaat. Hierdoor is de private key nooit blootgesteld aan een online omgeving en is de cryptocurrency beter beschermd tegen hackers.

Private en Publieke Sleutels

De public key wordt gebruikt om een openbaar adres te maken waar anderen cryptocurrency naar kunnen sturen. De private key wordt gebruikt om transacties te ondertekenen en cryptocurrency te verzenden. Bij een cold wallet wordt de transactie eerst ondertekend met de private key in het offline apparaat, waardoor de private key nooit blootgesteld wordt aan een online omgeving.

Transacties met Cold Storage

Bij een cold wallet wordt de transactie eerst ondertekend met de private key in het offline apparaat, en pas daarna uitgevoerd op het online apparaat. Hierdoor is de private key nooit blootgesteld aan een online omgeving en is de cryptocurrency beter beschermd tegen hackers.

Blockchain cryptocurrency wallets

Cold Storage Opties

Er zijn verschillende manieren om cryptocurrency op te slaan, waaronder papieren wallets en hardware wallets. Papieren wallets bestaan uit het handmatig opschrijven van de private key op papier. Hardware wallets zijn fysieke apparaten, zoals de Ledger Nano S en Trezor, die speciaal ontworpen zijn om private keys veilig op te slaan en transacties te autoriseren zonder dat de sleutels ooit het apparaat verlaten. Hardware wallets worden gezien als een van de veiligste manieren om cryptocurrency te bewaren.

Papieren Wallets

Papieren wallets bieden een eenvoudige en goedkope manier om cryptocurrency in cold storage op te slaan. Door de private key handmatig op papier op te schrijven, worden de digitale activa offline bewaard en volledig losgekoppeld van het internet. Deze methode is bijzonder geschikt voor het langdurig opslaan van cryptocurrency, mits de papieren wallet op een veilige plaats wordt bewaard.

Hardware Wallets

Hardware wallets zijn speciaal ontworpen apparaten die de private keys offline opslaan en transacties autoriseren zonder dat de sleutels ooit het apparaat verlaten. Deze fysieke wallets, zoals de Ledger Nano S, Ledger Nano X, Trezor Model One en Trezor Model T, worden beschouwd als een van de veiligste manieren om cryptocurrency in te bewaren. De private keys worden op een beveiligde chip opgeslagen, waardoor ze beschermd zijn tegen online bedreigingen.

cold storage options

Cold Storage

Cold storage is een essentiële beveiligingsmaatregel in de wereld van cryptocurrencies, ontworpen om digitale activa te beschermen tegen online risico’s. Door private keys offline te bewaren, biedt koude opslag een hoge mate van veiligheid voor langdurige opslag van digitale valuta’s. Of men nu kiest voor hardware wallets, papieren wallets, of andere vormen van koude opslag, het is van belang om de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen om de veiligheid en toegankelijkheid van de opgeslagen fondsen te garanderen.

cold storage

Het is een effectieve oplossing om cryptocurrency veilig op te slaan en te beschermen tegen online bedreigingen zoals hacking en diefstal. Door de private keys offline te bewaren, bieden cold storage oplossingen zoals hardware wallets en papieren wallets een extra laag van beveiliging die de voorkeur verdient voor het langdurig opslaan van cryptocurrency. Het is essentieel om de juiste maatregelen te nemen, zoals het maken van back-ups en het veilig bewaren van de recovery phrases, om volledige controle en toegang tot uw digitale activa te behouden.

Voordelen van Cold StorageNadelen van Hot Wallets
 • Hoge mate van beveiliging tegen online bedreigingen
 • Geschikt voor langdurige opslag van grote hoeveelheden cryptocurrency
 • Meer gemoedsrust door de offline opslag van private keys
 • Grotere kwetsbaarheid voor online aanvallen
 • Minder geschikt voor langetermijnopslag van grote bedragen
 • Hogere kans op diefstal of verlies van private keys

Het is belangrijk om de juiste keuze te maken tussen hot wallets en cold storage oplossingen, afhankelijk van uw beveiligingsbehoeften en de hoeveelheid cryptocurrency die u wilt bewaren. Door de voordelen van cold storage en de risico’s van hot wallets in acht te nemen, kunt u de optimale strategie kiezen om uw digitale activa veilig en toegankelijk te houden.

Populaire Cold Storage Wallets

Er zijn verschillende bekende en betrouwbare wallets op de markt, waaronder de Ledger Nano S, Ledger Nano X, Trezor Model One, Trezor Model T en NGRAVE ZERO.

Ledger Nano S

De Ledger Nano S is de goedkoopste hardware wallet (€59) en is zeer gebruiksvriendelijk, vooral voor beginners.

Ledger Nano X

De Ledger Nano X is de duurdere versie met extra functies zoals Bluetooth-verbinding (€149).

Trezor Model One

Trezor was de eerste fabrikant van hardware wallets op de markt. De Trezor Model One (€73) biedt onbeperkte opslagcapaciteit voor cryptocurrencies en wordt gezien als uiterst veilig.

Trezor Model T

De Trezor Model T (€230) is eveneens een zeer veilige hardware wallet van Trezor.

NGRAVE ZERO

De NGRAVE ZERO (€398) is een minder bekende maar zeer veilige cold wallet van Belgische makelij, met een elegant design maar een wat complexer installatieproces.

popular cold storage wallets

Beveiligen van Private Sleutels

Het is van cruciaal belang om de private keys veilig op te slaan, omdat iemand die in het bezit komt van deze sleutels toegang heeft tot de bijbehorende cryptocurrencies. Bij het instellen van een cold storage wallet wordt een ‘recovery phrase’ of ‘seed phrase’ van 12-24 woorden gegenereerd. Deze woorden zijn belangrijker dan het fysieke wallet-apparaat zelf en moeten zorgvuldig worden bewaard op meerdere locaties.

Belang van Back-ups

Mocht het wallet-apparaat verloren gaan of beschadigd raken, dan kan de recovery phrase worden gebruikt om de private key te herstellen op een nieuw apparaat. Hierdoor blijft de toegang tot de cryptocurrency behouden, ongeacht wat er met het oorspronkelijke apparaat gebeurt.

Herstel van Cold Storage Wallets

Wanneer een cold storage wallet zoals een hardware wallet verloren of beschadigd raakt, kan de recovery phrase worden gebruikt om de private key te herstellen op een nieuw apparaat. Dit zorgt ervoor dat de toegang tot de cryptocurrency behouden blijft, ongeacht wat er met het oorspronkelijke wallet gebeurt.

cold storage wallets

Conclusie – Wat is een cold storage in de crypto wereld?

Cold storage is een essentiële beveiligingsmaatregel voor cryptocurrencies, omdat het de digitale activa isoleert van online bedreigingen zoals hacking en diefstal. Door de private keys offline op te slaan, biedt cold storage een hoge mate van beveiliging voor de langdurige opslag van cryptocurrency. Hoewel hot wallets ook veilig kunnen zijn, bieden cold wallets zoals hardware wallets en papieren wallets een extra laag van bescherming die de voorkeur verdient voor het bewaren van grote hoeveelheden cryptocurrency op de lange termijn.

Het is belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het maken van back-ups en het veilig bewaren van de recovery phrases, om volledige controle en toegang tot uw digitale activa te behouden. Op deze manier maximaliseert u niet alleen de veiligheid van uw cryptocurrency, maar behoudt u ook de flexibiliteit om er op elk moment bij te kunnen.

FAQ

Wat is een cold storage?

Een cold storage is een offline opslag voor cryptocurrency om de veiligheid van uw digitale activa te maximaliseren. Het is een van de veiligste manieren om uw cryptocurrency te bewaren, omdat de toegangssleutels (private keys) offline worden gehouden en daardoor niet kunnen worden gestolen door online aanvallers.

Hoe werkt een cold storage?

Cold storage werkt door de ‘private keys’ – de digitale codes die eigenaren gebruiken om toegang te krijgen tot hun cryptocurrency wallets – op te slaan op een manier die niet toegankelijk is via het internet, zoals op een hardware wallet of papieren wallet. In tegenstelling tot hot wallets, die online zijn verbonden, zijn cold wallets offline en bieden ze een hogere mate van beveiliging tegen online bedreigingen.

Wat zijn de voordelen van cold storage?

De belangrijkste voordelen van cold storage zijn de verhoogde beveiliging, gemoedsrust en langdurige opslag van grote hoeveelheden cryptocurrencies. Door private keys offline te bewaren, biedt cold storage een hoge mate van veiligheid voor langdurige opslag van digitale valuta’s.

Wat zijn de verschillende opties voor cold storage?

Er zijn verschillende manieren om cryptocurrency in cold storage op te slaan, waaronder papieren wallets en hardware wallets. Papieren wallets bestaan uit het handmatig opschrijven van de private key op papier. Hardware wallets zijn fysieke apparaten, zoals de Ledger Nano S en Trezor, die speciaal ontworpen zijn om private keys veilig op te slaan en transacties te autoriseren zonder dat de sleutels ooit het apparaat verlaten.

Wat zijn populaire cold storage wallets?

Enkele populaire en betrouwbare cold storage wallets op de markt zijn de Ledger Nano S, Ledger Nano X, Trezor Model One, Trezor Model T en NGRAVE ZERO. Deze hardware wallets bieden een hoge mate van beveiliging voor de opslag van cryptocurrencies.

Hoe beveilig ik mijn private sleutels?

Het is van cruciaal belang om de private keys veilig op te slaan, omdat iemand die in het bezit komt van deze sleutels toegang heeft tot de bijbehorende cryptocurrencies. Bij het instellen van een cold storage wallet wordt een ‘recovery phrase’ of ‘seed phrase’ van 12-24 woorden gegenereerd. Deze woorden zijn belangrijker dan het fysieke wallet-apparaat zelf en moeten zorgvuldig worden bewaard op meerdere locaties.
Decentralized Exchange DEX

Wat is Decentralized Exchange (DEX)?

Een decentrale beurs (DEX) is een gedecentraliseerde platform voor de handel van cryptocurrency, zonder centrale autoriteit of tussenpersoon. Decentralized Exchange DEX staat gebruikers toe om direct met elkaar te handelen.

Lees meer

Centralized Exchange CEX

Wat is Centralized Exchange (CEX)?

Een gecentraliseerde exchange of Centralized Exchange (CEX) is een online platform dat crypto transacties faciliteert via een derde-instantie die de digitale activa beheert.

Lees meer

Hot Wallet

Wat is Hot Wallet?

Een hot wallet is een portemonnee voor cryptocurrencies die verbonden is met het internet, waardoor je gemakkelijk transacties kunt uitvoeren - Hot Wallet

Lees meer

Seed Phrase

Wat is een Seed Phrase?

Een seed phrase is een reeks van 12 tot 24 woorden die wordt gebruikt om privésleutels te genereren en toegang te krijgen tot uw cryptocurrency-portemonnee of digitaal archief.

Lees meer

Hash Rate

Wat is Hash Rate?

Ontdek wat Hash Rate is en hoe deze een cruciale rol speelt bij het beveiligen van cryptovaluta-netwerken via de Kennisbank over Crypto.

Lees meer