Wat is een Rug Pull?

Terug naar kennisbank

Cryptocurrency rug pulls hebben wereldwijd miljarden dollars aan verliezen veroorzaakt. De OneCoin-scam is een voorbeeld van een grote rug pull. Deze heeft meer dan $4 miljard aan verlies veroorzaakt.

De Turkse cryptocurrency exchange Thodex is ook een opvallende rug pull. In 2021 werd meer dan $2 miljard gestolen. Deze cijfers laten zien hoe groot de impact van rug pull fraude is.

Kernpunten

  • Cryptocurrency rug pulls hebben miljarden dollars aan verliezen veroorzaakt voor beleggers wereldwijd.
  • Bekende rug pulls zoals OneCoin, Thodex, AnubisDAO en Squid Game Token hebben enorme schade aangericht.
  • Rug pulls komen voor in verschillende vormen, van liquidity stealing tot pump-and-dump schema’s.
  • Investeerders moeten goed onderzoek doen om rug pulls te vermijden en slechts investeren wat ze zich kunnen veroorloven te verliezen.
  • De cryptocurrency-industrie moet transparanter worden om dergelijke fraude te voorkomen.

Wat is een Rug Pull?

Waar komt de term rug pull vandaan?

De term “rug pull” komt van het Engelse “to pull the rug out”. Dit betekent dat iemand snel uit evenwicht wordt gebracht. In de wereld van cryptocurrencies betekent het dat ontwikkelaars met het geld van investeerders weglopen, waardoor de coins waardeloos worden.

Rug pulls zijn een groot probleem in de wereld van cryptocurrencies. Ze gebeuren vaak bij Initial Coin Offerings (ICO’s). Investeerders vertrouwen op de beloften van ontwikkelaars om de technologie te ontwikkelen.

Het is moeilijk om een rug pull vooraf te herkennen. Beleggers moeten voorbereid zijn op verlies en grondig onderzoek doen. Ze moeten ook opwaarschuwingen zoals plotselinge verdwijningen van ontwikkelaars letten.

rug pull example

In het eerste kwartaal van 2023 werden al 11 rug pulls gemeld, met een totale verlies van meer dan $14 miljoen. In 2021 werden meer dan $2,8 miljard gestolen. Sinds 2022 zijn meer dan 280 rug pulls gemeld, met een totale verlies van $25 miljard.

Rug pulls zijn een kwaadaardige praktijk in de crypto-industrie. Ze gebeuren vooral op gedecentraliseerde beurzen. Ontwikkelaars verlaten het project en nemen het geld van investeerders mee.

Kwaadwillende personen maken tokens en verlaten ze op een DEX. Ze trekken de liquiditeitspool leeg en brengen de prijs naar nul. Een teken van een rug pull is een plotselinge prijsstijging van een munt.

Beleggers kunnen zich beschermen door de liquiditeit te controleren. Ze moeten ook opwaarschuwingen zoals een slot op de pool letten. Kwaadwillenden profiteren van het gemak van het gratis noteren van tokens op DEX-platforms.

Verschillende soorten Rug Pulls

In de cryptowereld zijn er verschillende soorten rug pulls. Deze technieken trekken investeerders aan en pakken hun geld snel af. Belangrijke soorten zijn liquidity stealing, limiting sell orders en dumping.

Liquidity stealing

Liquidity stealing betekent dat makers alle munten uit de pool halen. Dit zorgt voor een prijs van nul en de makers houden de waarde voor zich. Investeerders blijven met waardeloze tokens.

Limiting sell orders

Ontwikkelaars coderen tokens zodat alleen zij ze verkopen kunnen. Investeerders kunnen hun tokens niet verkopen, wat de prijs laat instorten. De makers kopen de tokens tegen een lage prijs.

Dumping

Ontwikkelaars verkopen snel hun tokens, wat de prijs laat dalen. De resterende investeerders hebben nu waardeloze tokens. Dit gebeurt vaak na een grote promotie op sociale media.

Goed onderzoek is essentieel voordat je investeert. Scammers gebruiken steeds slimme methoden om geld te stelen.

soorten rug pulls

In 2021 verloren slachtoffers $2,8 miljard aan rug pulls, 37% van alle cryptoscams. In 2020 was dit nog maar 1%.

Let op signalen van een rug pull, zoals onduidelijkheid over het team, plotselinge prijsstijging en lage liquiditeit. Goed onderzoek helpt investeerders deze risico’s te herkennen en te vermijden.

Rug Pull uitvoeren en voorkomen

Een rug pull is een soort oplichting in de wereld van cryptocurrencies. Ontwikkelaars nemen alle geld van het platform weg en verdwijnen. Dit heet “liquidity stealing”. Het kan veel geld kosten voor investeerders.

Hoewel rug pulls moeilijk te voorspellen zijn, zijn er stappen om je te beschermen. Dit helpt je tegen deze vorm van fraude.

Hoe rug pulls worden uitgevoerd

Rug pulls richten zich vaak op nieuwe tokens, niet op grote cryptocurrencies zoals Bitcoin. Dit komt omdat tokens makkelijk op bestaande blockchains worden gebouwd. Ontwikkelaars blijven vaak anoniem, wat het moeilijk maakt om hun geloofwaardigheid te checken.

Bescherming tegen rug pulls

Om je te beschermen, investeer nooit meer dan je kunt missen. Doe je eigen onderzoek naar het project en de ontwikkelaars. Wees op de alarmbellen zoals plotselinge verdwijning of stilte.

  1. Investeer alleen wat je kunt missen
  2. Onderzoek het project en de ontwikkelaars grondig
  3. Let op rode vlaggen zoals plotselinge stilte of verdwijning

Door deze maatregelen te volgen, kun je je beschermen tegen rug pulls. Het is nooit volledig veilig, maar deze stappen helpen de risico’s te verkleinen.

Bescherming tegen rug pulls

“Het is essentieel om kritisch te blijven en nooit meer te investeren dan je bereid bent te verliezen, vooral in een volatiele markt als cryptocurrencies.”

Conclusie

Rug pulls zijn een groeiend probleem in de cryptomarkt. Ontwikkelaars nemen het geld van investeerders mee. Het is belangrijk voor beleggers om waakzaam te zijn en hun eigen onderzoek te doen.

Ze moeten nooit meer investeren dan ze bereid zijn te verliezen. Zo kunnen beleggers zich beter beschermen tegen deze frauduleuze praktijken.

De crypto-industrie ziet een toename van rug pulls. Criminelen stelen het geld van beleggers. Het is cruciaal dat beleggers de risico’s begrijpen en maatregelen nemen.

Door research, code-audits en gemeenschapsfeedback te gebruiken, kunnen beleggers de kans op fraude verkleinen.

De cryptogemeenschap en regelgevende instanties moeten samenwerken. Zo kunnen we rug pulls en andere vormen van oplichting voorkomen. Door waakzaam te zijn en een goede beleggingsstrategie te volgen, kunnen beleggers zich beschermen.

FAQ

Wat is een rug pull?

Een rug pull is een term voor een plotselinge prijsdaling van een cryptocurrency. Dit gebeurt als projecteigenaren snel verkopen. Het is een vorm van frauduleuze activiteit waarbij ontwikkelaars verdwijnen en het geld meenemen.

Waar komt de term rug pull vandaan?

De term “rug pull” komt van “het vloerkleed onder iemand vandaan trekken”. Het beschrijft het plotselinge vertrek van ontwikkelaars. Het is als iemand op een tapijt staat en het trekt, waardoor ze vallen.

Wat zijn de verschillende soorten rug pulls?

Er zijn verschillende soorten rug pulls. Bij liquidity stealing halen ontwikkelaars alle munten uit de pool, wat de prijs naar nul brengt. Bij limiting sell orders kunnen alleen ontwikkelaars verkopen. Bij dumping verkopen ze snel veel tokens, waardoor de prijs daalt.

Hoe kan een rug pull worden uitgevoerd en voorkomen?

Het is moeilijk een rug pull te voorspellen. Het is belangrijk om nooit meer te investeren dan je kunt verliezen. Doe je eigen onderzoek en wees alert op rode vlaggen zoals plotselinge verdwijning van ontwikkelaars.
Token Burn

Wat is een Token Burn?

Ontdek wat een Token Burn inhoudt en hoe het de cryptomarkt beïnvloedt. Leer over de impact op tokenwaarde en waarom projecten hiervoor kiezen.

Lees meer

Proof of Time PoT

Wat is een Proof of Time (PoT)?

Ontdek wat Proof of Time (PoT) is en hoe dit consensusmechanisme werkt in blockchaintechnologie. Leer over de voordelen en toepassingen van Proof of Time PoT.

Lees meer

Paper Wallet

Wat is een Paper Wallet?

Een paper wallet is een veilige manier om cryptomunten offline op te slaan. Ontdek hoe deze fysieke vorm van opslag werkt en wat de voor- en nadelen zijn van een Paper Wallet.

Lees meer

Decentralized Exchange DEX

Wat is Decentralized Exchange (DEX)?

Een decentrale beurs (DEX) is een gedecentraliseerde platform voor de handel van cryptocurrency, zonder centrale autoriteit of tussenpersoon. Decentralized Exchange DEX staat gebruikers toe om direct met elkaar te handelen.

Lees meer

Centralized Exchange CEX

Wat is Centralized Exchange (CEX)?

Een gecentraliseerde exchange of Centralized Exchange (CEX) is een online platform dat crypto transacties faciliteert via een derde-instantie die de digitale activa beheert.

Lees meer

Cold Storage

Wat is een Cold Storage?

Een cold storage is een offline opslag voor cryptocurrency om de veiligheid van uw digitale activa te maximaliseren. Het is een van de veiligste manieren voor Cold Storage

Lees meer

Hot Wallet

Wat is Hot Wallet?

Een hot wallet is een portemonnee voor cryptocurrencies die verbonden is met het internet, waardoor je gemakkelijk transacties kunt uitvoeren - Hot Wallet

Lees meer