Wat is Proof-of-Stake (PoS)?

Terug naar kennisbank

Proof-of-Stake (PoS) is een consensusmechanisme dat wordt gebruikt in cryptocurrency om transacties te verwerken en de blockchain te beveiligen. Het verschilt van het traditionele Proof-of-Work (PoW) mechanisme dat vertrouwt op het oplossen van cryptografische puzzels door mijnwerkers. PoS selecteert validators op basis van het aantal coins dat ze hebben gestaked. Validators worden op willekeurige basis gekozen om transacties te bevestigen en nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen. Het PoS-mechanisme wordt gezien als minder risicovol in termen van netwerkaanvallen en is energie-efficiënter in vergelijking met PoW. Het werd ontwikkeld als een alternatief voor PoW om de problemen binnen de cryptocurrency-industrie aan te pakken en de beveiliging van de blockchain te verbeteren.

Belangrijkste leerpunten:

  • Proof-of-Stake (PoS) is een consensusmechanisme dat wordt gebruikt in cryptocurrency.
  • PoSt selecteert validators op basis van het aantal coins dat ze hebben gestaked.
  • PoSt is energie-efficiënter en minder risicovol dan Proof-of-Work (PoW).
  • Validators worden willekeurig gekozen om transacties te bevestigen en nieuwe blokken toe te voegen aan de blockchain.
  • PoSt werd ontwikkeld om de beveiliging van de blockchain te verbeteren.

How Does Proof-of-Stake Work?

In een proof-of-stake systeem kunnen eigenaren van cryptocurrency hun munten inzetten om validators te worden. Staking houdt in dat een bepaald aantal munten als onderpand wordt vastgezet. Wanneer een blok transacties verwerkt moet worden, selecteert het protocol een willekeurige validator om de transacties te verifiëren. Als de validator het blok succesvol verifieert, wordt hij beloond met cryptocurrency. Als hij echter een ongeldig blok voorstelt, kan hij een deel van zijn gestaakte munten verliezen als straf. De kans om als validator gekozen te worden, wordt bepaald door het aantal gestaakte munten. Validators met meer munten hebben een grotere kans om gekozen te worden. Sommige proof-of-stake protocollen staan ook deelname aan stakingpools toe, waarbij deelnemers hun munten kunnen bundelen om hun kans om gekozen te worden als validator te vergroten en de beloningen te delen.

staking
  1. Eigenaar X bezit 100 munten en besluit deze te staken.
  2. Hij zet de munten in als onderpand voor het validatieproces.
  3. Wanneer een blok transacties moet worden verwerkt, wordt Eigenaar X willekeurig gekozen als validator.
  4. Hij verifieert het blok met succes en ontvangt een beloning van 5 munten.
  5. Eigenaar X heeft nu 105 munten: de oorspronkelijke 100 munten plus de beloning.

Dit proces van staken, verifiëren en beloond worden vindt continu plaats in het proof-of-stake systeem. Het stimuleert eigenaren van cryptocurrency om hun munten te staken en bij te dragen aan de verwerking en beveiliging van transacties op de blockchain. Door de beloningen worden ze gemotiveerd om eerlijk en correct te handelen als validators.

“Proof-of-stake maakt het mogelijk voor cryptohouders om passief inkomen te verdienen door simpelweg hun munten te staken en deel te nemen aan het validatieproces, zonder de kosten en energie-intensiteit van traditioneel minen.”

Op deze manier zorgt proof-of-stake voor een efficiënte en veilige manier om transacties te verifiëren en nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen, terwijl eigenaren van cryptocurrency beloond worden voor hun bijdrage.

Pros en Cons van Proof-of-Stake

Een van de belangrijkste voordelen van proof-of-stake ten opzichte van proof-of-work is de energie-efficiëntie. Omdat PoS geen mijnwerkers nodig heeft om complexe wiskundige problemen op te lossen, verbruikt het aanzienlijk minder energie dan PoW. PoS verbetert ook de beveiliging doordat het vereist dat validators hun eigen munten als onderpand inzetten, wat het duurder maakt voor aanvallers om het netwerk te controleren.

Desondanks wordt PoS nog steeds als minder betrouwbaar beschouwd op het gebied van beveiliging in vergelijking met PoW. Een ander voordeel van PoS is de schaalbaarheid, omdat het zorgt voor snellere en goedkopere verwerking van transacties. Aan de andere kant kunnen validators met een grote hoeveelheid ingezette munten een overdreven invloed hebben op het verificatieproces, wat mogelijk kan leiden tot centralisatie.

Bovendien vereisen sommige PoS-cryptocurrencies dat deelnemers hun ingezette munten voor een bepaalde periode vastzetten, wat de liquiditeit beperkt. Het is belangrijk om rekening te houden met deze voor- en nadelen bij het overwegen van het gebruik van PoS als consensusmechanisme in de blockchain.

FAQ

Wat is Proof-of-Stake (PoS)?

Proof-of-Stake (PoS) is een consensusmechanisme voor cryptocurrencies dat wordt gebruikt om transacties te verwerken en het blockchain-netwerk te beveiligen. In tegenstelling tot het traditionele proof-of-work (PoW) mechanisme, dat vertrouwt op miners die cryptografische puzzels oplossen, selecteert PoS validators op basis van het aantal coins dat zij hebben ingezet. Validators worden willekeurig gekozen om transacties te bevestigen en nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen. Het PoS-mechanisme wordt gezien als minder risicovol voor netwerkaanvallen en is energie-efficiënter in vergelijking met PoW. Het is ontwikkeld als een alternatief voor PoW om de problemen binnen de cryptocurrency-industrie aan te pakken en de beveiliging van blockchains te verbeteren.

Hoe werkt Proof-of-Stake?

In een proof-of-stake systeem kunnen eigenaars van cryptocurrencies hun coins inzetten om validators te worden. Bij het inzetten van coins wordt een bepaalde hoeveelheid coins vergrendeld als onderpand. Wanneer een blok met transacties verwerkt moet worden, selecteert het protocol willekeurig een validator om de transacties te verifiëren. Als de validator het blok succesvol verifieert, wordt hij beloond met cryptocurrency. Echter, als hij een ongeldig blok voorstelt, kan hij een deel van zijn ingezette coins verliezen als straf. De kans om gekozen te worden als validator wordt bepaald door de hoeveelheid coins die is ingezet. Validators met meer coins hebben een grotere kans om gekozen te worden. Sommige proof-of-stake protocollen staan ook deelname aan staking pools toe, waarbij deelnemers hun coins kunnen bundelen om hun kansen om gekozen te worden als validator te vergroten en de beloningen te delen.

Wat zijn de voor- en nadelen van Proof-of-Stake?

Proof-of-Stake heeft verschillende voordelen ten opzichte van proof-of-work. Een van de belangrijkste voordelen is de energie-efficiëntie. Omdat PoS geen miners vereist die complexe wiskundige problemen oplossen, verbruikt het aanzienlijk minder energie in vergelijking met PoW. PoS verbetert ook de beveiliging door validators te verplichten hun eigen coins als onderpand in te zetten, waardoor het duurder wordt voor aanvallers om controle over het netwerk te krijgen. Echter, PoS wordt nog steeds beschouwd als minder bewezen qua beveiliging in vergelijking met PoW. Een ander voordeel van PoS is de schaalbaarheid, omdat het zorgt voor snellere en goedkopere transactieverwerking. Aan de andere kant kunnen validators met een grote hoeveelheid ingezette coins onevenredige invloed hebben op het verificatieproces en mogelijk leiden tot centralisatie. Bovendien vereisen sommige PoS cryptocurrencies dat deelnemers hun ingezette coins voor een bepaalde periode vergrendelen, wat de liquiditeit beperkt.

Decentralized Exchange DEX

Wat is Decentralized Exchange (DEX)?

Een decentrale beurs (DEX) is een gedecentraliseerde platform voor de handel van cryptocurrency, zonder centrale autoriteit of tussenpersoon. Decentralized Exchange DEX staat gebruikers toe om direct met elkaar te handelen.

Lees meer

Centralized Exchange CEX

Wat is Centralized Exchange (CEX)?

Een gecentraliseerde exchange of Centralized Exchange (CEX) is een online platform dat crypto transacties faciliteert via een derde-instantie die de digitale activa beheert.

Lees meer

Cold Storage

Wat is een Cold Storage?

Een cold storage is een offline opslag voor cryptocurrency om de veiligheid van uw digitale activa te maximaliseren. Het is een van de veiligste manieren voor Cold Storage

Lees meer

Hot Wallet

Wat is Hot Wallet?

Een hot wallet is een portemonnee voor cryptocurrencies die verbonden is met het internet, waardoor je gemakkelijk transacties kunt uitvoeren - Hot Wallet

Lees meer

Seed Phrase

Wat is een Seed Phrase?

Een seed phrase is een reeks van 12 tot 24 woorden die wordt gebruikt om privésleutels te genereren en toegang te krijgen tot uw cryptocurrency-portemonnee of digitaal archief.

Lees meer