Wat is market cap in crypto?

Terug naar kennisbank

Market cap, oftewel market capitalization, is een maatstaf voor de totale waarde van een cryptocurrency. Het wordt berekend door de huidige prijs van de cryptocurrency te vermenigvuldigen met het circulerende aanbod van munten. Kort gezegd vertegenwoordigt het de marktwaarde van een cryptocurrency en wordt het gebruikt om cryptocurrencies te rangschikken op basis van hun dominantie in de markt. Hoe hoger de market cap, hoe dominanter en populairder de cryptocurrency wordt beschouwd.

Belangrijkste punten

  • Market cap is een maatstaf voor de totale waarde van een cryptocurrency.
  • Het wordt berekend door de huidige prijs van de cryptocurrency te vermenigvuldigen met het circulerende aanbod van munten.
  • Hoe hoger de market cap, hoe dominanter en populairder de cryptocurrency wordt beschouwd.
  • Market cap wordt gebruikt om cryptocurrencies te rangschikken op basis van hun marktdominantie.
  • Coinmarketcap is een populaire website die de market cap van verschillende cryptocurrencies bijhoudt en essentiële financiële gegevens voor investeerders biedt.

Hoe wordt market cap berekend?

De berekening van market cap wordt gedaan door de huidige prijs van de cryptocurrency te vermenigvuldigen met het circulerende aanbod van munten. Het circulerende aanbod verwijst naar het aantal munten dat daadwerkelijk beschikbaar is op de markt. Het totale aanbod van een cryptocurrency is niet relevant voor de berekening van de market cap.

Als je bijvoorbeeld de market cap van Bitcoin wilt berekenen, vermenigvuldig je de huidige prijs van één Bitcoin met het aantal Bitcoins dat momenteel in omloop is op de markt. Stel dat de huidige prijs van Bitcoin $50.000 is en er 18 miljoen Bitcoins in omloop zijn, dan is de market cap van Bitcoin $900 miljard. Dit geeft een indicatie van de totale waarde van Bitcoin op de markt.

Coinmarketcap als handige crypto tool

Om de huidige prijs en het circulerende aanbod van verschillende cryptocurrencies te volgen, wordt Coinmarketcap vaak gebruikt. Coinmarketcap is een populaire website waarop de market cap van verschillende cryptocurrencies in real-time kan worden gevolgd. Het biedt ook andere essentiële financiële gegevens, zoals het handelsvolume, de prijsgeschiedenis en het marktbereik van verschillende cryptocurrencies.

Coinmarketcap is een handig instrument om de market cap van verschillende cryptocurrencies te vergelijken en te analyseren. Het stelt investeerders in staat om inzicht te krijgen in de populariteit en dominantie van verschillende cryptocurrencies op de markt.

Het is handig om te weten dat Coinmarketcap de prijzen berekent op basis van het volume-gewogen gemiddelde van verschillende beurzen. Dit zorgt voor een nauwkeuriger beeld van de marktprijs van een cryptocurrency. Het is ook belangrijk om te benadrukken dat het monitoren van het circulerende aanbod van een cryptocurrency essentieel is. Het circulerende aanbod is namelijk het aantal munten dat daadwerkelijk beschikbaar is op de markt en beïnvloedt de liquiditeit en prijsstabiliteit van een cryptocurrency.

Om de market cap van een cryptocurrency te begrijpen en te analyseren, is het essentieel om rekening te houden met de berekening, het circulerende aanbod en het gebruik van Coinmarketcap als een betrouwbare bron van informatie.

Berekening van market cap

De bovenstaande afbeelding illustreert de berekening van market cap aan de hand van de huidige prijs en het circulerende aanbod van een cryptocurrency.

Is market cap de beste manier om de populariteit van een cryptocurrency te meten?

Hoewel market cap nog steeds wordt beschouwd als de belangrijkste indicator voor de relevantie van een cryptocurrency, wordt het concept ook vaak bekritiseerd. De market cap van een cryptocurrency weerspiegelt namelijk voornamelijk de populariteit van een munt op de langere termijn. Grote-cap cryptocurrencies, met een market cap van meer dan $10 miljard, worden over het algemeen beschouwd als veilige investeringen. Ze zijn vaak minder volatiel dan andere cryptocurrencies, maar nog steeds volatieler dan traditionele activa zoals aandelen. Middelgrote cryptocurrencies zijn volatieler, maar hebben ook meer groeipotentieel dan grote-cap cryptocurrencies. Kleine-cap cryptocurrencies zijn vaak extreem volatiel en worden beschouwd als zeer risicovolle investeringen. Het is essentieel om grondig onderzoek te doen voordat je investeert en rekening te houden met alle vitale factoren. Naast market cap is het ook belangrijk om te kijken naar de handelsvolumes en andere criteria voordat je een beslissing neemt.

CryptocurrencyMarket Cap (in miljoenen)PopulariteitRisicoOnderzoek
Bitcoin$1,092,603HoogGemiddeldJa
Ethereum$494,552HoogHoogJa
Ripple$233,624GemiddeldHoogJa
Litecoin$12,944GemiddeldHoogJa

De bovenstaande tabel toont enkele grote- en middelgrote cryptocurrencies met hun respectieve market caps, populariteit, risico en of er onderzoek naar is gedaan. Het is belangrijk om een uitgebalanceerde portefeuille te hebben met cryptocurrencies van verschillende marktkapitalisaties.

Het is altijd verstandig om je investeringsbeslissingen te baseren op een combinatie van factoren, waaronder market cap, populariteit, risico en uitgebreid onderzoek. Vertrouw niet alleen op market cap om te bepalen of een cryptocurrency een goede investering is. Door verschillende criteria te overwegen en grondig onderzoek te doen, kun je beter geïnformeerde investeringsbeslissingen nemen.

onderzoek

Een citaat om te overwegen:

“Marktwaarde is belangrijk, maar het is niet het enige dat telt bij het beoordelen van een cryptocurrency. Wees kritisch, doe je onderzoek en neem het risico in overweging voordat je investeert.”

Conclusie

Market cap is een cruciale maatstaf om de waarde en populariteit van cryptocurrencies te meten. Het geeft een indicatie van de marktwaarde van een specifieke cryptocurrency en wordt gebruikt om cryptocurrencies te rangschikken op basis van hun dominantie in de markt.

Het berekenen van de market cap is relatief eenvoudig: vermenigvuldig gewoon de huidige prijs van een cryptocurrency met het aantal circulerende munten. Market cap is de meest gebruikte indicator, maar het is belangrijk om ook andere factoren in overweging te nemen bij het nemen van beleggingsbeslissingen. Denk bijvoorbeeld aan handelsvolumes en prijstrends.

Als je gaat investeren in cryptocurrencies, is het van essentieel belang om altijd grondig onderzoek te doen en alle risico’s zorgvuldig af te wegen. Market cap is een belangrijk hulpmiddel, maar het vertelt niet het hele verhaal. Door een holistische benadering te hanteren en alle relevante factoren in acht te nemen, kun je weloverwogen beleggingsbeslissingen nemen.

FAQ

Wat is market cap in crypto?

Market cap, kort voor market capitalization, is een maatstaf voor de totale waarde van een cryptocurrency. Het wordt berekend door de huidige prijs van de cryptocurrency te vermenigvuldigen met het circulerende aanbod van munten. Market cap vertegenwoordigt simpelweg de marktwaarde van een cryptocurrency en wordt gebruikt om cryptocurrencies te rangschikken op basis van hun dominantie in de markt.

Hoe wordt market cap berekend?

De berekening van market cap wordt gedaan door de huidige prijs van de cryptocurrency te vermenigvuldigen met het circulerende aanbod van munten. Het circulerende aanbod verwijst naar het aantal munten dat daadwerkelijk beschikbaar is op de markt. Het totale aanbod van een cryptocurrency is niet relevant voor de berekening van de market cap. Coinmarketcap is een populaire website waarop de market cap van verschillende cryptocurrencies kan worden gevolgd.

Is market cap de beste manier om de populariteit van een cryptocurrency te meten?

Hoewel market cap nog steeds wordt beschouwd als de belangrijkste indicator voor de relevantie van een cryptocurrency, wordt het concept ook vaak bekritiseerd. Het weerspiegelt voornamelijk de populariteit van een munt op de langere termijn. Grote-cap cryptocurrencies, met een market cap van meer dan $10 miljard, worden over het algemeen beschouwd als veilige investeringen. Ze zijn vaak minder volatiel dan andere cryptocurrencies, maar nog steeds volatieler dan traditionele activa zoals aandelen. Middelgrote cryptocurrencies zijn volatieler, maar hebben ook meer groeipotentieel dan grote-cap cryptocurrencies. Kleine-cap cryptocurrencies zijn vaak extreem volatiel en worden beschouwd als zeer risicovolle investeringen. Het is essentieel om grondig onderzoek te doen voordat je investeert en rekening te houden met alle vitale factoren.

Conclusie

Market cap is een belangrijke maatstaf om de waarde en populariteit van cryptocurrencies te meten. Het geeft een indicatie van de marktwaarde van een specifieke cryptocurrency en wordt gebruikt om cryptocurrencies te rangschikken op basis van hun dominantie in de markt. Het berekenen van market cap is eenvoudig: de huidige prijs van een cryptocurrency wordt vermenigvuldigd met het aantal circulerende munten. Hoewel market cap de meest gebruikte indicator is, is het belangrijk om ook andere factoren, zoals handelsvolumes en prijstrends, in overweging te nemen bij het nemen van beleggingsbeslissingen. Doe altijd grondig onderzoek en weeg alle risico’s af voordat je investeert in cryptocurrencies.

Decentralized Exchange DEX

Wat is Decentralized Exchange (DEX)?

Een decentrale beurs (DEX) is een gedecentraliseerde platform voor de handel van cryptocurrency, zonder centrale autoriteit of tussenpersoon. Decentralized Exchange DEX staat gebruikers toe om direct met elkaar te handelen.

Lees meer

Centralized Exchange CEX

Wat is Centralized Exchange (CEX)?

Een gecentraliseerde exchange of Centralized Exchange (CEX) is een online platform dat crypto transacties faciliteert via een derde-instantie die de digitale activa beheert.

Lees meer

Cold Storage

Wat is een Cold Storage?

Een cold storage is een offline opslag voor cryptocurrency om de veiligheid van uw digitale activa te maximaliseren. Het is een van de veiligste manieren voor Cold Storage

Lees meer

Hot Wallet

Wat is Hot Wallet?

Een hot wallet is een portemonnee voor cryptocurrencies die verbonden is met het internet, waardoor je gemakkelijk transacties kunt uitvoeren - Hot Wallet

Lees meer

Seed Phrase

Wat is een Seed Phrase?

Een seed phrase is een reeks van 12 tot 24 woorden die wordt gebruikt om privésleutels te genereren en toegang te krijgen tot uw cryptocurrency-portemonnee of digitaal archief.

Lees meer