Wat is Proof-of-Work (PoW)?

Terug naar kennisbank

Proof of Work (PoW) is een consensus mechanisme dat wordt gebruikt in cryptocurrencies zoals Bitcoin. Het vereist dat deelnemers in het netwerk aanzienlijke hoeveelheden rekenkracht inzetten om cryptografische puzzels op te lossen. Het concept van PoW werd geïntroduceerd door Hal Finney in 2004 en heeft zich ontwikkeld tot een manier om de veiligheid en integriteit van blockchain-systemen te waarborgen. PoW zorgt ervoor dat transacties op een gedecentraliseerde manier worden geverifieerd zonder de noodzaak van een vertrouwde derde partij. Het proces van PoW vereist echter veel energie en wordt steeds energie-intensiever naarmate meer miners zich bij het netwerk voegen. Bitcoin is het bekendste voorbeeld van een cryptocurrency die gebruik maakt van PoW als consensusmechanisme.

Belangrijkste Punten

  • PoW is een consensus mechanisme dat wordt gebruikt in cryptocurrencies zoals Bitcoin.
  • Deelnemers moeten aanzienlijke rekenkracht inzetten om cryptografische puzzels op te lossen.
  • PoW zorgt voor gedecentraliseerde verificatie van transacties, zonder vertrouwen in een derde partij.
  • Het proces van PoW vereist veel energie en wordt energie-intensiever naarmate het netwerk groeit.
  • Bitcoin is een voorbeeld van een cryptocurrency die PoW gebruikt als consensusmechanisme.

Hoe werkt Proof-of-Work?

In een Proof-of-Work (PoW) systeem worden transacties gebundeld in blokken en miners concurreren om deze blokken te verwerken. Om een nieuw blok toe te voegen aan de blockchain, moet een miner een cryptografische puzzel oplossen.

Deze puzzel is gebaseerd op een hashfunctie. Wat een wiskundige formule is die input omzet in een unieke, willekeurige output. De miners moeten een bepaald aantal berekeningen uitvoeren om een specifieke hash te vinden die voldoet aan bepaalde criteria, zoals het hebben van een bepaald aantal nullen aan het begin.

Om de gewenste hash te vinden, passen miners verschillende variabelen aan in een proces dat ‘mining‘ wordt genoemd. Een van deze variabelen is een nonce. Een willekeurig getal dat keer op keer wordt aangepast totdat de gewenste hash wordt gevonden.

De miners gebruiken hun computationele kracht, ook wel bekend als hash rate. Om deze berekeningen uit te voeren. Hoe hoger de hash rate, hoe groter de kans dat een miner de puzzel als eerste oplost en een nieuw blok toevoegt aan de blockchain.

Een hogere hash rate betekent dat een miner meer computationele kracht heeft. Wat de kans vergroot dat hij de puzzel als eerste oplost en wordt beloond met nieuw uitgegeven cryptocurrency.

Wanneer een miner een geldige hash heeft gevonden, wordt het nieuwe blok toegevoegd aan de blockchain en wordt dit proces bevestigd door andere miners in het netwerk. Dit proces van bevestiging en toevoeging zorgt ervoor dat de blockchain een onveranderlijke en veilige geschiedenis van transacties behoudt.

Confirmation time, ook wel bekend als block time, verwijst naar de tijd die nodig is om een nieuw blok aan de blockchain toe te voegen. In een PoW-systeem kan de confirmation time variëren, afhankelijk van de hoeveelheid computationele kracht die beschikbaar is in het netwerk.

Hash Rate en Computational Power

Hash rate is een maatstaf voor de computationele kracht van een miningapparaat of een heel netwerk. Het wordt uitgedrukt in hashes per seconde.

Hoe hoger de hash rate, hoe groter de kans dat een miner de puzzel als eerste oplost en een nieuw blok toevoegt aan de blockchain. Daarom investeren miners in krachtige hardware en maken ze soms gebruik van geavanceerde mining-apparatuur. Zoals ASIC’s (Application-Specific Integrated Circuits), om hun hash rate te verhogen en zo hun kans op het winnen van rewards te vergroten.

De hash rate van het gehele netwerk, ook wel bekend als netwerkhash rate, is een belangrijke factor in de veiligheid van de blockchain. Een hogere netwerkhash rate maakt het moeilijker voor kwaadwillende actoren om de blockchain aan te vallen door middel van een zogenaamde 51%-aanval. Waarbij ze controle over de meerderheid van de hash rate verkrijgen.

blockchain-technologie
TermDefinitie
MiningHet proces waarbij miners cryptografische puzzels oplossen om nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen.
NonceEen willekeurig getal dat miners aanpassen in een poging om de gewenste hash te vinden.
Hash RateDe maatstaf voor de computationele kracht van een miningapparaat of een heel netwerk, uitgedrukt in hashes per seconde.
Confirmation TimeDe tijd die nodig is om een nieuw blok aan de blockchain toe te voegen.

Proof-of-Work vs. Proof-of-Stake

Naast Proof-of-Work bestaat er ook een ander veelgebruikt consensusmechanisme genaamd Proof-of-Stake (PoS). Terwijl PoW vertrouwt op rekenkracht en energie-intensieve mijnbouw, maakt PoS gebruik van het principe van het vastzetten van cryptomunten als inzet. In een PoS-systeem worden deelnemers validators genoemd en staken ze een bepaalde hoeveelheid cryptocurrency om kans te maken op validatie en beloningen.

FAQ

Wat is Proof-of-Work (PoW)?

Proof-of-Work (PoW) is een consensusmechanisme dat gebruikt wordt in cryptocurrencies zoals Bitcoin. Het vereist dat deelnemers in het netwerk aanzienlijke hoeveelheden rekenkracht inzetten om cryptografische puzzels op te lossen. PoW zorgt ervoor dat transacties op een gedecentraliseerde manier worden geverifieerd zonder de noodzaak van een vertrouwde derde partij.

Hoe werkt Proof-of-Work?

In een PoW-systeem worden transacties gebundeld in blokken en miners concurreren om deze blokken te verwerken. Om een nieuw blok toe te voegen aan de blockchain, moet een miner een cryptografische puzzel oplossen. Deze puzzel is gebaseerd op een hashfunctie en vereist dat de miner een bepaald aantal berekeningen uitvoert om een specifieke hash te vinden. De hash van elk blok wordt gebruikt in het volgende blok. Waardoor er een keten van blokken ontstaat die niet kunnen worden gewijzigd zonder de hele keten opnieuw te berekenen.

Proof-of-Work vs. Proof-of-Stake

Naast Proof-of-Work bestaat er ook een ander veelgebruikt consensusmechanisme genaamd Proof-of-Stake (PoS). Terwijl PoW vertrouwt op rekenkracht en energie-intensieve mijnbouw, maakt PoS gebruik van het principe van het vastzetten van cryptomunten als inzet. In een PoS-systeem worden deelnemers validators genoemd en staken ze een bepaalde hoeveelheid cryptocurrency om kans te maken op validatie en beloningen.

Hoe crypto kopen

Hoe kan ik crypto kopen?

Crypto kopen kun je door een account aan te maken op een cryptocurrency exchange, zoals Bitvavo, Coinbase, of Kraken. Verifieer je identiteit en stort geld op je account via bankoverschrijving of creditcard. Kies vervolgens de cryptocurrency die je wilt kopen en...

Lees meer

Meest veelbelovende crypto van 2024

Meest veelbelovende crypto van 2024

De verwachtingen voor de crypto markt in 2024 zijn hoog. Er zijn verschillende cryptomunten die als veelbelovend worden beschouwd voor het komende jaar. In dit artikel zullen we de top 3 meest veelbelovende cryptomunten bespreken op basis van huidige trends en...

Lees meer

toekomst van Bitcoin

Wat is de toekomst van Bitcoin?

De toekomst van Bitcoin blijft een veelbesproken onderwerp in de cryptocurrency gemeenschap. Veel investeerders zijn benieuwd naar de Bitcoin koers verwachtingen en Bitcoin prijs voorspellingen op zowel korte als lange termijn. Hoewel niemand met zekerheid kan...

Lees meer

Wat is een tokenverkoop in cryptocurrency

Wat is een tokenverkoop in cryptocurrency

Een tokenverkoop, ook bekend als Initial Coin Offering (ICO), is een manier waarop startups en bedrijven geld kunnen inzamelen in de wereld van cryptocurrency. Tijdens een tokenverkoop worden tokens verkocht die dienen als digitale activa op een blockchain-netwerk,...

Lees meer

Wat is een Bitcoin adres

Wat is een Bitcoin adres?

Een Bitcoin adres is vergelijkbaar met een zichtrekening en wordt gebruikt om bitcoins te ontvangen en te delen zonder het risico op diefstal. Het adres bestaat uit 26-35 tekens en begint meestal met 1, 3 of bc1. Het aanmaken van een Bitcoin adres gebeurt via een...

Lees meer

Wat is een stablecoin

Wat is een Stablecoin?

Een stablecoin is een vorm van digitale valuta die prijsstabiliteit biedt in de snel veranderende cryptomarkt. Anders dan andere cryptocurrencies, die bekendstaan om hun grote prijsschommelingen, is een stablecoin gekoppeld aan een reserve activa, zoals de...

Lees meer

Wat is FOMO (Fear of Missing Out) in crypto

Wat is FOMO (Fear of Missing Out) in crypto?

FOMO staat voor Fear Of Missing Out en verwijst naar de angst om iets te missen, zowel in het dagelijkse leven als in de crypto-wereld. Het is een gevoel van de wens om overal bij te zijn en niets te willen missen. In de cryptowereld wordt FOMO geassocieerd met de...

Lees meer

Wat is HODL

Wat is HODL?

HODL is meer dan alleen een woord; het staat voor een mindset binnen de beleggings/cryptocurrency sector. Volgens een Amerikaanse senator die verslag uitbrengt aan de Amerikaanse Senaat, staat HODL voor Hold On For Dear Life. HODL staat voor het lang vasthouden aan...

Lees meer

Wat is een token in crypto

Wat is een token in crypto?

Een crypto token is een digitale representatie van een actief of belang dat getokeniseerd is op de blockchain van een bestaande cryptocurrency. Crypto tokens hebben veel overeenkomsten met cryptocurrencies, maar cryptocurrencies zijn bedoeld om gebruikt te worden...

Lees meer