Wat is Initial Exchange Offering (IEO)?

Terug naar kennisbank

Een Initial Exchange Offering (IEO) is een crowdfundingmethode waarbij investeerders nieuwe cryptocurrency-tokens kunnen kopen via een gecentraliseerde crypto-uitwisseling. Het is een eerste ronde van geldinzameling die volledig wordt uitgevoerd door een exchange (handelsplatform). Op die manier kunnen gebruikers direct een bepaalde nieuwe munt aanschaffen vanuit de wallet die zij al bezitten op een exchange.

IEO’s worden nu steeds vaker gebruikt om een groot publiek te bereiken, waardoor de ICO naar de achtergrond is verschoven. De ICO wordt tegenwoordig vooral gebruikt in private pre-sale rondes voor bijvoorbeeld directe zakenpartners of partijen met een groot vermogen.

Belangrijkste Punten

  • Initial Exchange Offering (IEO) is een nieuwe crowdfundingmethode in de cryptocurrency-sector.
  • Bij een IEO koopt de investeerder nieuwe tokens rechtstreeks via een bestaande crypto-uitwisseling.
  • IEO’s bieden meer transparantie en veiligheid dan traditionele ICO’s.
  • De exchange neemt verantwoordelijkheden op zich zoals KYC-processen en tokenbeveiliging.
  • IEO’s richten zich meestal op het ophalen van een bescheiden investeringsbedrag voor utility tokens.

Wat is een Initial Exchange Offering (IEO)?

Een Initial Exchange Offering (IEO) is een methode voor cryptocurrency-projecten om kapitaal op te halen waarbij de uitgave en verkoop van nieuwe tokens volledig wordt uitgevoerd door een cryptocurrency exchange. In tegenstelling tot een Initial Coin Offering (ICO), waarbij het projectteam zelf verantwoordelijk is voor de fundraising, neemt bij een IEO de exchange deze verantwoordelijkheden op zich.

Kenmerken van een IEO

Het team achter de nieuwe munt betaalt een zogenaamde listing fee aan de exchange waarop zij hun munt willen lanceren. In ruil hiervoor geeft het team een deel van de totale munten in omloop, de tokens in supply, aan de exchange. De exchange neemt vervolgens de verantwoordelijkheid op zich om de lancering tot een succes te maken.

Bij een IEO gaat het meestal om een relatief bescheiden bedrag dat het team achter een munt wil ophalen in de eerste investeringsronde. Daarnaast betreft het vrijwel altijd zogenaamde utility tokens, waarbij de waarde van de tokens wordt bepaald door de onderliggende functies en eigenschappen.

Het verschil tussen een IEO en een ICO

Het belangrijkste verschil tussen een IEO en een ICO is dat bij een ICO het team achter het project zelf verantwoordelijk was voor het opzetten en uitvoeren van de investeringsronde, zonder officiële regulering of toezichthouder. Bij een IEO is de exchange de partij die alle verantwoordelijkheden overneemt, zoals de screening van participanten en de beveiliging van de tokens.

kenmerken IEO

Hoe werkt een IEO?

In de praktijk is de exchange verantwoordelijk voor het beveiligen van de tokens die het ontvangt van het team waarmee de IEO tot stand is gekomen. Daarnaast neemt de exchange taken op zich als marketingdoeleinden rond de IEO, het veiligstellen van de tokens en het faciliteren van het KYC-proces.

Voordelen van een IEO

Een IEO biedt verschillende voordelen voor gebruikers en investeerders. Zo is investeren eenvoudiger en veiliger, omdat je enkel een account bij de exchange nodig hebt. Daarnaast kan het team rekenen op de bestaande user base van de exchange, wat de marketing- en ontwikkelingskosten kan drukken. De exchange screening van projecten zorgt ook voor meer vertrouwen in de kwaliteit van de nieuwe munt.

Voorbeeld van een exchange

Een goed voorbeeld van een exchange waar regelmatig IEO’s op worden gefaciliteerd is Binance. Binance heeft een apart token lanceringsplatform genaamd Launchpad, waar alleen teams met een sterke business case en innovatieve kijk worden toegelaten.

IEO on exchange

Initial Exchange Offering (IEO)

Een Initial Exchange Offering (IEO) is een crowdfundingmethode voor cryptocurrency-projecten, waarbij de uitgifte en verkoop van nieuwe tokens volledig wordt uitgevoerd door een cryptocurrency exchange. In tegenstelling tot een ICO (Initial Coin Offering), waarbij het projectteam zelf verantwoordelijk is voor de fundraising, neemt bij een IEO de exchange deze verantwoordelijkheden op zich.

De exchange faciliteert de volledige IEO-procedure, van het screenen van het project tot het beveiligen en uitgeven van de tokens. Investeerders hoeven enkel een account te hebben op de betreffende exchange om deel te nemen aan de tokensale. Na afloop van de IEO worden de tokens direct verhandelbaar op het exchange platform.

IEO’s bieden verschillende voordelen ten opzichte van ICO’s, zoals meer transparantie, veiligheid en toegang tot een bestaande gebruikersbase van de exchange. Tegelijkertijd zijn IEO’s over het algemeen kleiner van schaal dan ICO’s uit 2017.

Initial Exchange Offering

IEO versus ICO

Een ICO, of Initial Coin Offering, is de cryptocurrency variant van crowdfunding. Startups in de blockchain-sector kunnen via een ICO nieuwe tokens uitgeven om kapitaal op te halen voor de ontwikkeling van hun project. Investeerders kunnen deze tokens kopen in de hoop dat de waarde ervan in de toekomst zal stijgen.

Waarom een ICO?

Het verloop van een ICO begint meestal met het publiceren van een whitepaper. Waarin het projectplan en de technische details worden uiteengezet. Vervolgens worden de tokens aangemaakt op een blockchain platform als Ethereum en aangeboden aan het publiek in ruil voor cryptocurrency zoals Bitcoin of Ethereum.

Hoe verloopt een ICO?

Het verloop van een ICO begint meestal met het publiceren van een whitepaper, waarin het projectplan en de technische details worden uiteengezet. Vervolgens worden de tokens aangemaakt op een blockchain platform als Ethereum en aangeboden aan het publiek in ruil voor cryptocurrency zoals Bitcoin of Ethereum.

Hoe doe je mee aan een ICO?

Om deel te nemen aan een ICO, moet je eerst zelf een wallet aanmaken om de tokens in te ontvangen. Veel ICO’s stellen ook limieten per deelnemer om een eerlijkere verdeling te garanderen.

Wat zijn de gevaren?

Hoewel ICO’s populair waren in 2017, kleven er ook grote risico’s aan. Zoals fraude en het faillissement van veel projecten binnen een jaar.

ICO successen

Toch zijn er ook succesvolle ICO’s geweest, zoals Ethereum, NEO en NXT, die enorme rendementen hebben opgeleverd voor vroege investeerders. Maar over het algemeen wordt aangeraden om als beginnende crypto-investeerder voorzichtig te zijn met deelname aan ICO’s.

ICO

Conclusie

IEO’s en ICO’s zijn beide crowdfundingmethoden in de cryptocurrency-sector, maar er zijn belangrijke verschillen. Bij een IEO neemt een cryptocurrency exchange de verantwoordelijkheid op zich. Voor het faciliteren van de tokensale, terwijl bij een ICO het projectteam zelf deze taak uitvoert.

IEO’s bieden over het algemeen meer transparantie en veiligheid voor investeerders. Aangezien de exchange de kwaliteit van het project screent en de tokens beveiligt. Daarnaast kunnen IEO’s profiteren van de bestaande gebruikersbase van de exchange. ICO’s hadden in 2017 weliswaar een hoogtepunt, maar kampen vaker met fraude en faillissementen van projecten.

Voor beginnende crypto-investeerders is voorzichtigheid geboden bij deelname aan zowel IEO’s als ICO’s. Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen naar de kwaliteit van het project. De betrokken partijen en de risico’s, voordat je besluit om deel te nemen. Crypto-investeringen brengen altijd risico’s met zich mee, dus investeer alleen geld dat je kunt missen.

FAQ

Wat is een Initial Exchange Offering (IEO)?

Een Initial Exchange Offering (IEO) is een crowdfundingmethode waarbij investeerders nieuwe cryptocurrency-tokens kunnen kopen via een gecentraliseerde crypto-uitwisseling. Het is een eerste ronde van geldinzameling die volledig wordt uitgevoerd door een exchange (handelsplatform).

Wat zijn de kenmerken van een IEO?

Bij een IEO betaalt het team achter de nieuwe munt een zogenaamde listing fee aan de exchange waarop zij hun munt willen gaan lanceren. Zij geven vervolgens een deel van de totale munten in omloop, tokens in supply, aan de exchange. De exchange neemt de verantwoordelijkheid op zich om de lancering tot een succes te maken.

Wat is het verschil tussen een IEO en een ICO?

Het verschil tussen een IEO en een ICO is dat bij een ICO het team achter het project zelf verantwoordelijk was voor het opzetten en uitvoeren van de investeringsronde, zonder officiële regulering of toezichthouder. Bij een IEO is de exchange de partij die alle verantwoordelijkheden overneemt, zoals de screening van participanten en de beveiliging van de tokens.

Hoe werkt een IEO in de praktijk?

In de praktijk is de exchange verantwoordelijk voor het beveiligen van de tokens die het ontvangt van het team waarmee de IEO tot stand is gekomen. Daarnaast neemt de exchange taken op zich als marketingdoeleinden rond de IEO, het veiligstellen van de tokens en het faciliteren van het KYC-proces.

Wat zijn de voordelen van een IEO?

Een IEO biedt verschillende voordelen voor gebruikers en investeerders. Zo is investeren eenvoudiger en veiliger, omdat je enkel een account bij de exchange nodig hebt. Daarnaast kan het team rekenen op de bestaande user base van de exchange, wat de marketing- en ontwikkelingskosten kan drukken. De exchange screening van projecten zorgt ook voor meer vertrouwen in de kwaliteit van de nieuwe munt.

Wat is een voorbeeld van een exchange waar IEO’s worden gefaciliteerd?

Een goed voorbeeld van een exchange waar regelmatig IEO’s op worden gefaciliteerd is Binance. Binance heeft een apart token lanceringsplatform genaamd Launchpad, waar alleen teams met een sterke business case en innovatieve kijk worden toegelaten.
Testnet

Wat is een Testnet?

Ontdek wat een Testnet is en hoe het wordt gebruikt in blockchain-ontwikkeling. Leer over de voordelen en toepassingen van deze testomgeving voor cryptocurrencies.

Lees meer

Ledger

Wat is een Ledger?

Ontdek wat een Ledger is en hoe deze hardwarewallet je cryptovaluta veilig bewaart. Leer over de voordelen en functies van Ledger voor cryptobeleggers.

Lees meer

51% Attack

Wat is een 51% Attack?

Ontdek wat een 51% Attack inhoudt en hoe het de veiligheid van cryptomunten bedreigt. Leer over de risico's en preventieve maatregelen tegen deze aanval.

Lees meer

Proof of Burn PoB

Wat is een Proof of Burn (PoB)?

Ontdek wat Proof of Burn (PoB) is en hoe het werkt in cryptocurrencies. Leer over de voor- en nadelen van dit consensusmechanisme en zijn impact op blockchain-netwerken.

Lees meer

Token Burn

Wat is een Token Burn?

Ontdek wat een Token Burn inhoudt en hoe het de cryptomarkt beïnvloedt. Leer over de impact op tokenwaarde en waarom projecten hiervoor kiezen.

Lees meer

Rug Pull

Wat is een Rug Pull?

Ontdek wat een Rug Pull is in de cryptowereld. Leer hoe deze oplichterstruc werkt, hoe je het kunt herkennen en hoe je jezelf kunt beschermen tegen deze frauduleuze praktijk.

Lees meer

Proof of Time PoT

Wat is een Proof of Time (PoT)?

Ontdek wat Proof of Time (PoT) is en hoe dit consensusmechanisme werkt in blockchaintechnologie. Leer over de voordelen en toepassingen van Proof of Time PoT.

Lees meer

Paper Wallet

Wat is een Paper Wallet?

Een paper wallet is een veilige manier om cryptomunten offline op te slaan. Ontdek hoe deze fysieke vorm van opslag werkt en wat de voor- en nadelen zijn van een Paper Wallet.

Lees meer